Υπάρχει ένα παλιό ινδιάνικο ρητό που λέει “φωτιά έξω σημαίνει φωτιά μέσα”. Δηλαδή, όσο υπάρχει ήλιος έξω η πεπτική φωτιά σας είναι στο maximum, προσπαθήστε να τρώτε τα μεγάλα σας γεύματα μέσα σε αυτές τις ώρες και προσπαθήστε να μην τρώτε γεύματα αφού δύσει ο ήλιος (ειδικές περιπτώσεις εξαιρούνται). Άρα, “τρώτε το πρωί σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν ζητιάνος”.

Στη Χριστιανική παράδοση, Ο Ιησούς έλεγε “φάτε από το τραπέζι του Θεού”. Δηλαδή, ο Θεός και η μητέρα Γη σας δίνουν το φαγητό έτοιμο για να το φάτε, οι άνθρωποι είναι τα μόνα όντα στον πλανήτη που καταστρέφουν το φαγητό τους πριν το φάνε (φούρνος μικροκυμάτων, κατάψυξη, τηγάνισμα, συντηρητικά, παστερίωση και γεννητικές τροποποιήσεις). Τρώτε φρέσκα φυσικά προϊόντα ως κύρια διατροφή, ωμά και αποφύγετε επεξεργασμένα φαγητά από τα super market.

Λαϊκή παροιμία λέει “η ποικιλία είναι το μπαχαρικό της ζωής”. Δηλαδή, η εναλλαγή των πρωτεϊνών, των λαχανικών, των υδατανθράκων, των λιπαρών, των φρούτων σε καθημερινή βάση κρατάει τους αισθητήρες της γεύσης ευχαριστημένους και το σώμα δυνατό και υγιές μιας και έτσι λαμβάνει διαφορετικά είδη αμινοξέων, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.

Η πέψη είναι μια ένθερμη διαδικασία, φωτιά και νερό δεν πάνε μαζί και άρα το να πίνουμε υγρά κατά την διάρκεια των γευμάτων δημιουργεί προβλήματα στην πέψη. Αν διψάτε πιείτε ένα ποτήρι νερό 10-15 λεπτά πριν το γεύμα.

Κατά την διάρκεια του γεύματος μπορείτε να πίνετε μικρές γουλιές κρασιού, μπύρας, νερού ή τσαγιού από βότανα και μετά το τέλος τους γεύματος συνιστάται να περιμένετε τουλάχιστον 40 λεπτά με 1 ώρα πριν ξαναπιείτε μεγάλη ποσότητα υγρού.

Να αφήνετε πάντα λίγο χώρο στο στομάχι σας για να μπορεί να χωνέψει σωστά την τροφή σας. Όταν τελειώνετε το φαγητό σας πρέπει να είστε πάντα λίγο πεινασμένοι ακόμα γιατί χρειάζονται 10 λεπτά για να ειδοποιήσει το στομάχι το μυαλό ότι είναι γεμάτο.

Να αφήνετε πάντα λίγο φαγητό στο πιάτο σας, δεν υπάρχει λόγος να το τελειώνετε όλο, κανείς δεν θα σας πιέσει και να θυμάστε ότι υπάρχει πάντα κι άλλο αργότερα. Η υπερβολική τροφή δημιουργεί δηλητήριο.

Να “πίνετε το φαγητό σας και να τρώτε το ποτό σας”, το στόμα είναι η είσοδος του φαγητού στο σώμα. Εκεί μέσα ρυθμίζεται η θερμοκρασία, τα στέρεα μασιούνται και ανακατεύονται με σάλιο (οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μασάνε πολύ και πίνουν γρήγορα). Το ρητό σημαίνει ότι πρέπει να μετατρέψετε το φαγητό σας σε υγρό στο στόμα σας πριν το καταπιείτε και να ανακατεύετε τα υγρά.

Τα γλυκά επιδόρπια και ο καφές, το μαύρο τσάι, το τσιγάρο και το βαρύ αλκοόλ, είναι καλύτερα να είναι μακριά από τα γεύματα (30 λεπτά πριν ή 1 ώρα μετά). Η διαδικασία της πέψης απαιτεί χαλάρωση και όλα αυτά εμπλέκονται με την ηρεμία.

Για τους λάτρεις του κρέατος, το κρέας χωνεύεται καλύτερα όταν συνοδεύεται από πράσινη σαλάτα και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.

Για να χάσετε βάρος, τρώτε 4-5 μικρά γεύματα την μέρα, ενώ για να πάρετε τρώτε 3 μεγάλα γεύματα την μέρα.

Άννα Κορακάκη
Βοτανοθεραπεύτρια
Οδηγός Αποτοξίνωσης Παχέος Εντέρου
Βιβλιο – Ωμοφαγία και Χρυσή Διατροφή