Από το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου μέχρι την Κυριακή 3 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το NoBorderCamp 2010 στις Βρυξέλλες.

Το NoBorderCamp είναι ένα σημείο συνάντησης ανθρώπων και κινημάτων που αγωνίζονται ενάντια στα σύνορα μας χωρίζουν, ενάντια στην “Ευρώπη Φρούριο” και τις αντι-μεταναστευτικές πολιτικές.

Όπως ακριβώς στο Calais (Γαλλία) και τη Λέσβο (Ελλάδα) το 2009, έτσι και στις Βρυξέλλες το 2010, το No Border Camp έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός προσωρινού, αυτόνομου χώρου έκφρασης, συμβίωσης, σκέψης αλλά και ζύμωσης (εμπειριών, δυνατοτήτων, πληροφοριών, αναλύσεων) γύρω από το θεσμό των συνόρων, τη μετανάστευση, το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης για όλους και της επιλογής για τον καθένα/καθεμία του τόπου διαμονής του/της.

Οι  βασικές αρχές μας είναι:     
– Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος!    
– Όχι στα σύνορα, όχι στα έθνη!    
– Ίσα δικαιώματα για όλους και όλες!    
– Ελευθερία μετακίνησης και εγκατάστασης!
– Ενάντια στον καπιταλισμό και τα ολοκληρωτικά συστήματα που είναι η πηγή της επιβεβλημένης μετανάστευσης, των πολέμων και της μιζέριας.      

Κατά τη διάρκεια του NoBorderCampΒρυξελλών θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια, διαλέξεις, συμβολικές δράσεις, προβολές ντοκιμαντέρ, εκθέσεις φωτογραφίας και συναυλίες.  

Γιατί στις Βρυξέλλες; Το Βέλγιο θα αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την 1η Ιουλίου μέχρι τη 31 Δεκεμβρίου 2010. Οι Βρυξέλλες, ως η πρωτεύουσα της Ευρώπης, είναι το κέντρο διαμόρφωσης της Ευρωπαϊκής (αντι)μεταναστευτικής πολιτικής. Στην πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση, εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια, κλείνει όλο και περισσότερο τις πόρτες της στους μετανάστες, δημιουργώντας ένα πραγματικό φρούριο. Δυστυχώς η Ευρώπη συνεχώς εντείνει την καταστολή (ώθηση των μεταναστών στην παράνομη διαβίωση, επιδρομές, κρατήσεις, διώξεις και απελάσεις “ανθρώπων χωρίς χαρτιά”), που επεκτείνεται από το Βέλγιο μέχρι την Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη. 

 

Η ΕΕ με την στήριξη του κατασταλτικού μηχανισμού της FRONTEX (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία που συντονίζει την επιχειρησιακή συνεργασία των κρατών μελών για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων) επεκτείνει τα σύνορά της προς την Ασία και την Αφρική, χρηματοδοτώντας κράτη (από την Ουκρανία μέχρι το Μαρόκο) για να την βοηθήσουν στην καταστολή της μεταναστευτικής ροής. 

Με τη διοργάνωση του No Border Camp στις Βρυξέλλες θέλουμε να αντιταχθούμε σε αυτή την αντι-μεταναστευτική πολιτική υστερία.

Καλούμε όλους (συλλογικότητες και μεμονωμένα άτομα) να πάρουν μέρος σε αυτό το εγχείρημα με κάθε τρόπο, προτείνοντας συγχρόνως και δικές τους ιδέες για δραστηριότητες και συνεργασίες.   

Οι Ηλιόσποροι συμμετέχουν ενεργά στην προετοιμασία και την υλοποίηση του NoBorderCamp Βρυξελλών.  

Όσοι  περισσότεροι είμαστε, τόσο πιο γρήγορα  θα πέσει η Ευρώπη-Φρούριο.  

Επισκεφθείτε το site: http://www.noborderbxl.eu.org     

Πρόγραμμα (στα αγγλικά): http://www.noborderbxl.eu.org/spip.php?rubrique158  

Επικοινωνία: [email protected]