Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι μέρος των χωρών που χορηγούν δικαιώματα στους μετανάστες με το σταγονόμετρο. Τα παιδιά των μεταναστών δεν εγγράφονται στα δημοτολόγια και κατά συνέπεια δεν τους χορηγείται πιστοποιητικό γέννησης κα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Ουσιαστικά, «εγγράφονται» ως μετανάστες καταδικασμένα σε ελλιπή πολιτικά, εκπαιδευτικά, εργασιακά δικαιώματα! Ανήκουν σε μια «γκρίζα» αδιευκρίνιστη ζώνη ημιπαρανομίας, που τα αφήνει μετέωρα, χωρίς βασικά στοιχειώδη δικαιώματα και καταδικασμένα στο περιθώριο, στον κοινωνικό αποκλεισμό.


Αυτά τα παιδιά δεν είναι ούτε ένα ούτε δυο (σ.σ. αλλά 200.000). Αυτοί λοιπόν οι νέοι και νέες, που γεννιούνται, μεγαλώνουν στην Ελλάδα όπως όλα τα ελληνόπουλα, μετατρέπονται σε «μετανάστες δεύτερης γενιάς» (ο όρος «δεύτερη γενιά μεταναστών» παρότι χρησιμοποιείται είναι λανθασμένος καθώς τα παιδιά των μεταναστών δεν είναι μετανάστες) όσο πλησιάζουν την ενηλικίωση τους. Μετανάστες που πρέπει να παρουσιάσουν ένσημα του εργοδότη τους για να αποκτήσουν άδεια παραμονής! Και καθημερινά ανακαλύπτουν τις συνέπειες της αρχικής κρατικής άρνησης να τους δώσει πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Λες και διαγράφεται με μια (κρατική) μονοκοντυλιά το γεγονός ότι γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και σπούδασαν σ’ αυτή τη χώρα, ότι δεν είναι μετανάστες και κατά συνέπεια, να μην μπορούν να αποδείξουν ότι δεν είναι…ελέφαντες.

Όλη αυτή η «απίθανη και όμως αληθινή» ιστορία θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν τραγική για τις ζωές των παιδιών μας. Μετέωρα καθώς είναι και στερημένα από χαρτιά που νομιμοποιούν την ύπαρξή τους στη Ελλάδα, μπορούν ανά πάσα στιγμή να απελαθούν. Να απελαθούν όμως πού; Στη χώρα καταγωγής των γονιών τους που ποτέ δεν γνώρισαν και τη γλώσσα της οποίας συνήθως δεν μιλούν; Αλλά δεν πρόκειται μόνο για αυτό. Ακόμα κι αν δεν απελαθούν, δεν μπορούν να ασκήσουν στη «νέα πατρίδα τους» κανένα από τα επαγγέλματα που σπούδασαν. Πρέπει ανυπερθέτως να βρουν αμέσως εργοδότη και ένσημα επειδή έχουν το «δικαίωμα» να είναι αποκλειστικά και μόνο… οικονομικοί μετανάστες.

Την ώρα λοιπόν που οι φίλοι και συμμαθητές τους κάνουν σχέδια και όνειρα για το μέλλον τους, τα παιδιά μας βιώνουν ένα αληθινά υπαρξιακό δράμα. Εντελώς ξαφνικά, γίνονται «ξένοι» και παράνομοι, χωρίς παρόν και μέλλον, με το άγχος της ανασφάλειας να κυριαρχεί στη καθημερινή τους ζωή και να την κάνει κομμάτια και θρύψαλα. Έτσι απλά, χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο και αιτία.

Πάρα πολλά παιδιά Ελλήνων μεταναστών βρέθηκαν ή γεννήθηκαν στη Γερμανία, στην Αμερική, στην Αυστραλία και άλλου στον κόσμο. Κάνεις δεν τους αρνήθηκε το δικαίωμα του ΠΟΛΙΤΗ. Αρκετοί διακρίθηκαν και διέπρεψαν ως ισότιμα μέλη των κοινωνιών που τους υποδέχτηκαν. Πολλοί επέστρεψαν φέρνοντας τεχνογνωσία και ανάπτυξη στην Ελλάδα. Μια ματιά στα Ελληνικά πανεπιστήμια και στα πανεπιστήμια του εξωτερικού θα σας πείσει για αυτό. Το ίδιο θα συμβεί και με τα παιδιά προερχόμενα από την Αλβανία, τη Νιγηρία, το Αφγανιστάν και απ όπου τους φέρνει η μοίρα. Η λογική σηκώνει τα χέρια ψηλά. Οι αρχές του ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού παραμένουν ανεφάρμοστες. Οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες και εμείς ξενοφοβικοί!!!

  • Καμία ζωή που έρχεται στον κόσμο δεν είναι λαθραία
  • Όχι στον ρατσισμό από την κούνια
  • Ίσα δικαιώματα σε όσους ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα ανεξάρτητα από την καταγωγή τους


Μεγάλο μέρος της κοινωνίας βρίσκεται στο πλευρό των παιδιών αλλά πρέπει να αποδείξουμε και στην κυβέρνηση ότι είναι έτσι. Ζητάμε από όλα/όλες/όλους τα συνδικάτα, τις οργανώσεις, τους συλλόγους, τα δημοτικά – νομαρχιακά συμβούλια, τις παρατάξεις, ΜΚΟ, να στηρίξουν την καμπάνια και να περάσουν το ζήτημα ως ψήφισμα. Ακόμα ζητάμε από τους απλούς πολίτες να στηρίξουν την καμπάνια. Το λιγότερο που μπορούν να κάνουν είναι να υπογράψουν το σχετικό έντυπο ή να μπουν στο site www.kounia.org.

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, www.socialcenter.gr

Αιτήματα της Καμπάνιας «Όχι στο ρατσισμό από την κούνια»

Η επιτροπή πρωτοβουλίας για την καμπάνια «Όχι στο ρατσισμό από την κούνια» ζητά:

  • Την τροποποίηση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων για την εγγραφή των παιδιών των μεταναστών στα δημοτολόγια των Δήμων όπου γεννιούνται

  • Την τροποποίηση του Κώδικα Ιθαγένειας έτσι ώστε να είναι δυνατή η κτήση της ιθαγένειας με την γέννηση και με πολιτογράφηση των παιδιών που συμπληρώνουν 3 χρόνια (;) στην ελληνική εκπαίδευση χωρίς την υποχρέωση καταβολής παραβόλου (όπως οι ομογενείς)

  • Την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα

  • Την παροχή, τουλάχιστον, άδειας αόριστης διάρκειας στους μαθητές που φοιτούν στην ελληνική εκπαίδευση

  • Την προώθηση μέτρων για την ένταξη των μεταναστών και τη στήριξη των μεταναστών δεύτερης γενιάς, μέσα από ενεργητικές πολιτικές που θα αποτρέπουν φαινόμενα αποκλεισμού και ρατσισμού

Μεταβατικά: Άμεση ρύθμιση του καθεστώτος των παιδιών και των νέων που ζουν στη χώρα μας. Χορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας αόριστης διάρκειας σε όλα τα παιδιά και νέους που γεννήθηκαν ή θα γεννηθούν στην Ελλάδα ή φοίτησαν ή φοιτούν στην ελληνική εκπαίδευση.

www.kounia.org