Έχεις αγανακτήσει με τη βία και τη καταστολή?

Σε έχει ξενερώσει η έλλειψη φαντασίας στις διαμαρτυρίες?

Θέλεις να μάθεις για τους διαφορετικούς τρόπους μη-βίαιης πολιτικής ανυπακοής και να γίνεις μέλος της στρατιάς των κλόουν?

Δήλωσε συμμετοχή στα διαδραστικά εργαστήρια που διοργανώνουν οι Ηλιόσποροι (δίκτυο για την κοινωνική και πολιτική οικολογία) σε συνεργασία με διάφορες συλλογικότητες, σε Αθήνα, Βόλο και Θεσσαλονίκη, για τη μη-βίαιη πολιτική ανυπακοή με τον Γάλλο εκπαιδευτή Ξαβιέ Ρενού.

Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά του βιβλίου του Ξαβιέ Ρενού, Μικρό Εγχειρίδιο για τη πολιτική ανυπακοή (συλλογική μετάφραση επιμέλεια Ηλιόσποροι, εκδόσεις Αντιγόνη).

Το εργαστήριο στην Αθήνα θα διεξαχθεί στις 15-16-17 Μαρτίου, σε συνεργασία με το συνεταιριστικό καφενείο στην Ακαδημία Πλάτωνα (Μοναστηρίου 140 και Τηλεφάνους, Ακαδημία Πλάτωνος) και θα εστιάσει σε διάφορες τεχνικές μη-βίαιης πολιτικής ανυπακοής και τη δημιουργία στρατιάς κλόουν.

Το εργαστήριο στο Βόλο θα πραγματοποιηθεί στις 19-20-21 Μαρτίου, στο κτήριο δίπλα από την αγορά ΤΕΜ -Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης της Μαγνησίας, στην οδό Λαχανά 5 στα παλαιά Βόλου, από τη τοπική πρωτοβουλία για τη μη-βίαιη πολιτική ανυπακοή.

Το σεμινάριο της Θεσσαλονίκης στις 22-23-24 Μαρτίου, θα διοργανωθεί στο Κοινωνικό χώρο “Οικόπολις”, Πτολεμαίων 29Α, σε συνεργασία με την Αντιγόνη, κέντρο πληροφόρησης και τεκμηρίωσης για το ρατσισμό, την οικολογία, την ειρήνη και τη μη-βία.

 

Τα διαδραστικά εργαστήρια σε Βόλο και Θεσσαλονίκη θα εστιάσουν σε ποικίλες μορφές και τεχνικές μη βίαιης πολιτικής ανυπακοής, επιδιώκοντας ένα ρεαλιστικό σχεδιασμό εκστρατειών σύμφωνα με θέματα που θα υποδείξουν οι συμμετέχοντες.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 30 άτομα/ εργαστήριο. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για το ημερήσιο πρόγραμμα πριν τα εργαστήρια.

Οικονομική συμμετοχή ελεύθερης επιλογής (κουτί για να καλυφθούν τα έξοδα (μεταφορικά, διαμονή, διατροφή) του εκπαιδευτή – προτεινόμενη συμμετοχή 5-10 ευρώ το τριήμερο/ άτομο).

Δηλώστε συμμετοχή στα παρακάτω email

Για το εργαστήριο της Αθήνας: iliosporoi@yahoo.gr

Για το εργαστήριο του Βόλου: [email protected]

Για το εργαστήριο της Θεσσαλονίκης: [email protected]

Δυο λόγια για τα εργαστήρια μη βίαιης πολιτικής ανυπακοής:

Η εκπαίδευση, διαρκεί 3 μέρες και στοχεύει στην εκπαίδευση νέων αλλά και έμπειρων ακτιβιστών (κοινωνικών, περιβαλλοντικών, διεθνιστών, ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ), στην οργάνωση μη βίαιων δράσεων και στρατηγικών πολιτικής ανυπακοής.

 

Δείτε ένα σύντομο βίντεο για να πάρετε μια ιδέα:

http://www.dailymotion.com/video/x3dbs1_desobeir_news 

Ενδεικτικό περιεχόμενο προγράμματος εργαστηρίων (στο εργαστήριο της Αθήνας θα προσαρμοστεί το πρόγραμμα για τη δημιουργία της στρατιάς των κλόουν):

1. Τα όρια μας, τα όρια της μη βίας.

2. Η διαχείριση της περιστασιακής βίας στη δράση (της δικής μας και του αντιπάλου μας, όποιος και αν είναι).

3. Στοιχεία στρατηγικής.

4. Η μεθοδολογία της μη βίαιης άμεσης δράσης: προετοιμασία, στόχοι, παιδαγωγική μέσω δράσης, προσκοπισμός, σενάριο, εναλλακτικά σχέδια, ενημέρωση, μήνυμα, νομικές εκτιμήσεις, συντονισμός, ασφάλεια, επικοινωνία, συνδιαλλαγή, αξιολόγηση, κλπ. Ρόλοι και καθήκοντα.

5. Το σώμα και τεχνικές/ εργαλεία αντίστασης και παρεμπόδισης

6. Παιχνίδι ρόλων και απολογισμός

7. Αν συλληφθείς: Διαδικασία, αστυνομικές τεχνικές, κράτηση, νομική προστασία…

Με ένα παιχνίδι ρόλων βιώνουμε την αστυνομική σύλληψη και τις έρευνες.(http://www.dailymotion.com/video/x8wp15_unstagederesistanceparlesdeso_news#from=embed)

8. Η σχέση με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Ο Ξαβιέ Ρενού (Xavier Renou) είναι κοινωνικός ακτιβιστής, μέλος πολλών συλλογικοτήτων (Ανυπάκουοι, Έξοδος από την Πυρηνική Ενέργεια, Γενοκτονία αλά Γαλλικά). Είναι πρώην συντονιστής της καμπάνιας για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Greenpeace, διαχειρίζεται τον ιστότοπο desobeir.net και οργανώνει σεμινάρια σχετικά με την πολιτική ανυπακοή σε όλη την Ευρώπη.

Έχει γράψει τα βιβλία «Η ιδιωτικοποίηση της βίας» (εκδ. Agone 2006) και το Μικρό Εγχειρίδιο για τη πολιτική ανυπακοή, το οποίο μεταφράστηκε στα ελληνικά από τους Ηλιόσπορους και διατίθεται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή και σε περιορισμένα συλλεκτικά αντίτυπα (από τις εκδόσεις Αντιγόνη) σε συμβολική τιμή για τη στήριξη του συγγραφέα και της οργάνωσης Les desobeissants (οι ανυπάκουοι).

ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο…

Ας τελειώνουμε με το αίσθημα της αδυναμίας

Το κράτος έχει πιο πολύ ανάγκη να μας καταθλίβει παρά να μας καταπιέζει

Θέλουμε να νικήσουμε – και θα νικήσουμε. Γιατί πάντα νικάμε στο τέλος. Γιατί αυτοί που θέλησαν ν’ αλλάξουν τον κόσμο είχαν πάντοτε δίκιο απέναντι στους αντιπάλους τους, και κατόρθωναν πάντοτε να υπερνικούν τα εμπόδια. Πάντοτε πετύχαμε αυτό που στα όνειρα μας είχαμε φανταστεί, αλλά ποτέ χωρίς να παλέψουμε. Ο κόσμος δεν άλλαξε ποτέ με άλλο τρόπο παρά με την πάλη ενάντια σε αυτούς που δεν έχουν κανένα συμφέρον στον ν’ αλλάξουν τα πράγματα, αυτούς που γαντζώνονται στα προνόμιά τους, και έχουν ακόμα ανάγκη την αδικία για να δυναστεύουν…

Το ερώτημα είναι πώς; Δίνουμε την ενέργεια μας παντού προς αναζήτηση μιας διεξόδου, νιώθουμε όλοι ότι έχουμε ανάγκη από μια πραγματικά στρατηγική σκέψη, από μια σκέψη που δε διστάζει να εξερευνήσει νέα μονοπάτια, ακόμα και αν δεν έχουν πατηθεί και επομένως ενέχουν ρίσκα.

Αλλά χωρίς ελπίδα, δεν υπάρχει κινητοποίηση. Και το πραγματικό νόημα αυτού του μικρού εγχειριδίου είναι να μας βοηθήσει να ξαναβρούμε την ελπίδα.