Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη ορατή, δεν είναι υπόθεση του μέλλοντος. Απαιτείται περιορισμός της σπατάλης ενέργειας, προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και απεξάρτηση από λιγνίτη και πετρέλαιο. Καμία μονάδα λιθάνθρακα στη χώρα μας. Ούτε σκέψη για πυρηνικά.

Την Κυριακή 24/2/08 οργανώθηκαν δύο σημαντικές κινητοποιήσεις, μία στον Τύρναβο ενάντια στα σχέδια για εξόρυξη λιγνίτη και μία στον Κορινθιακό ενάντια στην κατασκευή μονάδων λιθάνθρακα.
 
Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS χαιρετίζει και υποστηρίζει τις δύο αυτές σημαντικές κινητοποιήσεις και δηλώνει την δέσμευσή του να βοηθήσει στην προσπάθεια των τοπικών φορέων για προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας, αλλά και γενικότερα για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

 Τo 2007, άλλαξε για πάντα τον τρόπο που αντιμετωπίζαμε την κλιματική αλλαγή. Μια σειρά επιστημονικών εκθέσεων από διεθνείς οργανισμούς, αλλά και γεγονότα που καταγράφηκαν, επιβεβαίωσαν ότι η κλιματική αλλαγή είναι πια ορατή γύρω μας, προκαλώντας σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, τη ζωή, την οικονομία και την κοινωνία. Οι καταρρακτώδεις βροχές και η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξαν τη Ρόδο (το χαλάζι έφτασε τα 50 εκατοστά) το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, οι 3 μεγάλης διάρκειας διαδοχικοί καύσωνες το καλοκαίρι του 2007, η σταδιακή μείωση των βροχοπτώσεων κατά 10-30% και η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της επιφάνειας της γης και της θάλασσας και στη χώρα μας είναι ενδείξεις, ότι ζούμε πια στην εποχή της κλιματικής αλλαγής. 

 Έστω και καθυστερημένα πρέπει να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε την ένταση και τις επιπτώσεις της. Αν τα μέτρα που θα λάβουμε είναι πραγματικά αποτελεσματικά και αποφασιστικά, ίσως προς το τέλος του αιώνα η ανθρωπότητα να καταφέρει να σταθεροποιήσει ξανά το παγκόσμιο κλίμα. Μέχρι τότε – και κυρίως μέσα στα επόμενα 5 με 10 χρόνια – πρέπει αφενός να αναπροσαρμόσουμε τις δραστηριότητές μας, ώστε με καλά οργανωμένα και γρήγορα βήματα να απεξαρτηθούμε πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, λιγνίτη, λιθάνθρακα αρχικά και φυσικό αέριο μεσοπρόθεσμα) και αφετέρου να προσαρμόσουμε πολιτικές, υποδομές και τρόπο ζωής στις νέες συνθήκες αυξημένου κινδύνου που διαμορφώνονται.

 Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS χαιρετίζει και υποστηρίζει τις κινητοποιήσεις της Κυριακής 24/2/08, ως κινήσεις λογικής απέναντι σε παράλογες πολιτικές.

  • Έχουν δίκιο ο Δήμος Τυρνάβου και οι όμοροι Δήμοι Ελασσόνας, Ποταμιάς, Φαρκαδόνας, Αμπελώνα και Οιχαλίας, καθώς και οι κάτοικοι της περιοχής να κινητοποιούνται ενάντια στην προοπτική του λιγνίτη στην περιοχή τους. Οι εικόνες από την Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη πείθουν ότι πρέπει για πολλούς λόγους να απεξαρτηθούμε σταδιακά από τον λιγνίτη.
  • Έχουν δίκιο οι φορείς και οι πολίτες σε πολλές περιοχές της χώρας- και ιδιαίτερα στον Κορινθιακό, τη Βοιωτία, την Εύβοια, την Καβάλα και τη Μαγνησία να αντιδρούν στην προοπτική να κατασκευαστούν μονάδες παραγωγής ενέργειας με τη χρήση λιθάνθρακα.


 Παρόμοια σχέδια δεν συνάδουν με την υποχρέωση που έχουμε ως χώρα να βελτιώσουμε την κατάσταση του περιβάλλοντος, να μειώσουμε τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, να προστατέψουμε την υγεία των πολιτών και να λάβουμε μέτρα για την προστασία του κλίματος.

 Είναι γνωστό ότι ως χώρα έχουμε κακές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.  Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά από την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για τους αέριους ρύπους στην ΕΕ. Τα στοιχεία που αφορούν στον τομέα παραγωγής ηλεκτρισμού στη χώρα μας είναι εντυπωσιακά:

 Το διάστημα 1990-2005, η χώρα μας είχε με διαφορά την χειρότερη επίδοση, καθώς αύξησε τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου κατά 60% και τις εκπομπές οξειδίων του Θείου κατά 38%. Μάλιστα, το 16% των συνολικών εκπομπών οξειδίων του θείου από όλες τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΕΕ προέρχεται από την Ελλάδα!

 Αλλά εκτός από την ατμοσφαιρική ρύπανση, κακές επιδόσεις έχουμε και στο θέμα των εκπομπών αερίων που αλλάζουν το κλίμα. Ήδη από το 2005, έχουμε αυξήσει τις εκπομπές των αερίων αυτών κατά 25,2% σε σχέση με το 1990.

 Αν συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, όχι μόνο θα συνεισφέρουμε περισσότερο στην κλιματική αλλαγή, αλλά θα υποχρεωθούμε να πληρώνουμε ετησίως και ποσά της τάξης των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, γιατί θα παράγουμε ενέργεια βασιζόμενοι σε βρώμικες πηγές, όπως ο λιγνίτης και – αν προχωρήσουν τα σχέδια – ο λιθάνθρακας.

 Είναι γεγονός ότι σε πολλές χώρες γίνονται προσπάθειες για απεξάρτηση από το λιγνίτη, το λιθάνθρακα και, γενικότερα, τα ορυκτά καύσιμα κάτω από πιέσεις και κινητοποιήσεις πολιτών. Στη χώρα μας, μέσα από τη συμφωνία ΔΕΗ και RWE, επιδιώκεται να μεταφερθεί στην Ελλάδα μονάδα λιθάνθρακα που απέρριψαν οι πολίτες στη Γερμανία. Πολιτείες των ΗΠΑ απορρίπτουν, επίσης, σχέδια νέων μονάδων λιθάνθρακα με την αιτιολογία ότι δεν συνάδουν με την πολιτική προστασίας του κλίματος.

 Η χώρα μας οφείλει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα έχει σημαντικές δεσμεύσεις:

  • Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Οδηγία 2001/77 και τον Ν.3468/2006 έχει για το 2010 ενδεικτικό στόχο 20,1% συνεισφοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην τελική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, στόχος που είναι απίθανο να επιτευχθεί.
  • Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις πρόσφατες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (23 Ιανουαρίου 2008), το 2020 το 18% της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα θα πρέπει να προέρχεται από ΑΠΕ, κάτι που σημαίνει πως τουλάχιστον το 30% της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να έχει παραχθεί από ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών). Κατά τις διαθέσιμες εκτιμήσεις, το 2007 το ποσοστό αυτό ήταν κάτω του 9%.


 Πρέπει, δηλαδή, μέσα στα επόμενα 12 χρόνια να πενταπλασιαστεί, κατ’ ελάχιστον, η εγκατεστημένη ισχύς στα αιολικά, μια και σήμερα η εγκατεστημένη ισχύς είναι 880 MW και ταυτόχρονα να γίνουν τεράστια έργα στα ηλιακά και τη βιομάζα. Για να πετύχουμε, λοιπόν, τον ελάχιστο στόχο μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% – και όχι μείωση κατά 30% ή παραπάνω που θα ήταν αναγκαίο να πετύχουμε ως χώρα – απαιτούνται ριζικές αλλαγές στην παραγωγή και την κατανάλωσης ενέργειας. Και οι αλλαγές αυτές είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από το σχεδιασμό και την κατασκευή 8 μονάδων λιθάνθρακα, την εξόρυξη λιγνίτη στον Τύρναβο και την κατασκευή επιπλέον μονάδων λιγνίτη.

http://www.medsos.gr/content/view/443/174/

Πρώτοι στην Ευρώπη; Η Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνει τις εκπομπές αέριων ρύπων!

Δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος η ετήσια Έκθεση για τους αέριους ρύπους στην ΕΕ. Από τα στοιχεία της Έκθεσης για το διάστημα 1990-2005 προκύπτει, πως η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που αύξησε τις εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων (2,9%) και οξειδίων του θείου-SOx (11,9%), ενώ είχε την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση εκπομπών οξειδίων του αζώτου-NOx(10,6%).  Ακόμα πιο εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που αφορούν συγκεκριμένα τον τομέα της παραγωγής ηλεκτρισμού. Στον τομέα αυτό και για το διάστημα 1990-2005 η χώρα μας είχε με διαφορά την χειρότερη επίδοση καθώς αύξησε τις εκπομπές NOx κατά 60% και τις εκπομπές SOx κατά 38%. Χαρακτηριστικό είναι, πως το 16% των συνολικών εκπομπών οξειδίων του θείου από όλες τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΕΕ προέρχεται από την Ελλάδα!
Η πλήρης έκθεση (στα αγγλικά): http://reports.eea.europa.eu/technical_report_2007_14 

http://www.medsos.gr/content/view/423/174/